Waarom zijn er zo veel bosbranden?

03/10/2022
1418
luxe vakantiehuis Ardennen

Als jij in een luxe vakantiehuis in de Ardennen zit, wil je absoluut niet dat er bosbranden zijn. Een bosbrand kan op veel verschillende manieren ontstaan. In dit artikel ga ik je een aantal oorzaken geven!

De voorwaarden

 Maar er moet altijd voldaan zijn aan vier voorwaarden. Allereerst moet er een brandstof zijn. Bij een brandstof moet je niet denken aan bijvoorbeeld benzine, maar aan planten, takken en bomen. In periodes van weinig neerslag wordt het bos droog en dit vat sneller vlam dan een ‘natter’ bos.

Naast een brandstof moet er ook altijd zuurstof aanwezig zijn. Zonder zuurstof bestaat er geen brand. Als het bijvoorbeeld hard waait, is er ook een grotere toevoer van zuurstof.

Ook heb je natuurlijk een hoge temperatuur nodig.

Tenslotte moet een brand ook ergens beginnen. Er is dus een ontstekingsbron nodig waardoor een brand kan ontstaan. Nu ga ik een aantal ontstekingsbronnen opnoemen waardoor een bosbrand kan ontstaan.

De mens

Het gebeurt wel vaker dat bosbranden beginnen door menselijke activiteiten. Iedereen heeft vroeger wel eens een vuurtje gemaakt met je ouders of met vrienden. Dit was altijd ontzettend gezellig met een glaasje alcohol, maar dit zou je nooit in het bos moeten doen. Op het moment dat er een periode van droogte is, zou de vlam zomaar over kunnen slaan met een bosbrand als gevolg. Als je dit al zou doen, moet je er altijd voor zorgen dat het vuur uit is. Gooi er altijd voor de zekerheid nog water over totdat het vuur niet meer smeult. Ook is het slim om er stenen omheen te leggen zodat het vuur niet verder kan slaan

Lees ook:  Voor- en nadelen van publiciteit

Bliksem

Het gebeurt wel vaker dat de bliksem inslaat in een bos. Er kan dan door de elektrische ontlading een vlam ontstaan. Normaal gesproken zal dit geen bosbrand worden, omdat het bos nat genoeg is, maar op momenten van droogte kan een blikseminslag wel zorgen voor een grote bosbrand. Dit is iets wat wij niet in de hand hebben en af en toe kan gebeuren.

Glas

Het kan ook voorkomen dat er een bosbrand ontstaan door een stukje glas of door een glazen flesje. Op het moment dat dit in het bos ligt, werkt het precies hetzelfde als een vergrootglas. Als er zonlicht op het glas valt, zou het kunnen gaan branden.

Dit zijn een aantal redenen waardoor een bosbrand zou kunnen ontstaan!

Lees ook:

Laatste Nieuws

Steeds minder mensen willen huisje, boompje, beestje

Digitale toegankelijkheid: belangrijker dan ooit

De invloed van visuele content in online reclame

De rol van verpakkingen tegen voedselverspilling

© Wereld-Nieuws - 2024
Wereld-Nieuws is onderdeel van Nieuwsbeest