Grote festivals zoals Tomorrowland, Lowlands en Pinkpop trekken duizenden bezoekers en brengen een mix van muziek, kunst en cultuur. Door de enorme toestroom van mensen en activiteiten speelt veiligheid een belangrijke rol. Met name brandbeveiliging heeft bij deze festivals, die plaatsvinden in een warme en droge periode, een hoge prioriteit. Hoewel actieve maatregelen zoals brandblussers en sprinklers bijna vanzelfsprekend zijn. Is het belangrijk extra aandacht te besteden aan de passieve maatregelen, die misschien nog wel belangrijker zijn om de veiligheid van bezoekers, artiesten en personeel te waarborgen.
Compartimentering als brandbeveiliging
Een van de belangrijkste passieve maatregelen voor brandbeveiliging op festivals is compartimentering. Een compartiment is een aparte sectie, ruimte of gebied die door middel van een brandwerende barrière zoals bijvoorbeeld een brandwerende deur. Binnen gebouwen zijn dit vaak de deuren die bijvoorbeeld het trappenhuis scheiden van de wandelgangen. Deze barrières houden vuur en rook langer tegen waardoor deze minder snel kunnen verspreiden.
Compartimentering op een festivalterrein houdt in dat het terrein wordt opgedeeld in verschillende compartimenten. Elke sectie wordt voorzien van brandwerende barrières. Deze compartimenten kunnen bestaan uit brandwerende muren, schermen en deuren die helpen de verspreiding van brand te beperken. Door deze indeling kunnen hulpdiensten branden sneller bestrijden, waardoor de risico's voor bezoekers worden verlaagd.
Brandwerende materialen
De structuren op een festivalterrein, zoals podia, tenten, stands en andere tijdelijke gebouwen, worden vaak gebouwd met brandwerende materialen. Dit kan variëren van brandvertragende coatings op houten constructies tot brandwerend textiel voor tenten en zeilen. Deze materialen zijn ontworpen om de verspreiding van vuur te vertragen en de brandweer meer tijd te geven om in te grijpen.
Brandwerende doorgangen
Op een festivalterrein zijn er talloze kabels, leidingen en andere doorvoeringen die door muren, vloeren en plafonds lopen. Brandwerende doorvoeringen zijn essentieel om te voorkomen dat vuur en rook zich via deze routes verspreiden. Speciale afdichtingen en doorvoersystemen worden gebruikt om deze openingen te beschermen, wat cruciaal is in een omgeving waar veel elektrische apparatuur en installaties aanwezig zijn.
Nooduitgangen en vluchtwegen voor onveilige situaties
Een andere cruciale maatregel is het zorgvuldig plannen en markeren van nooduitgangen en vluchtwegen. Deze routes moeten duidelijk aangegeven en vrij van obstakels zijn. Brandwerende deuren en muren langs deze paden zorgen ervoor dat mensen veilig kunnen evacueren zonder blootgesteld te worden aan rook en vuur. Daarnaast worden er vaak extra nooduitgangen gecreëerd om ervoor te zorgen dat bezoekers snel en veilig het terrein kunnen verlaten in geval van een noodsituatie.
Informatie rondom brandbeveiliging
Naast fysieke maatregelen is het verstrekken van informatie een belangrijk aspect van passieve brandbeveiliging op festivals. Personeel en vrijwilligers worden getraind in het herkennen van brandrisico's en het uitvoeren van evacuaties. Periodieke oefeningen en/ of simulaties zorgen ervoor dat iedereen weet wat te doen in geval van brand. Bovendien worden bezoekers geïnformeerd over de locatie van nooduitgangen en de procedures die gevolgd moeten worden bij een evacuatie.
Hulpdiensten bij brand en andere noodgevallen
Ook de samenwerking met de (lokale) brandweer en andere hulpdiensten is belangrijk. Voorafgaand aan het festival worden uitgebreide risicoanalyses uitgevoerd en worden er afspraken gemaakt over responsprocedures. Hulpdiensten zijn vaak aanwezig op het terrein om snel te kunnen reageren op eventuele incidenten.
Wil je nog meer weten over de mogelijkheden omtrent passieve brandbeveiliging? Neem dan ook eens een kijkje op deze website!
Passieve brandbeveiligingsmaatregelen zijn onmisbaar voor de veiligheid op grote festivals zoals Tomorrowland, Lowlands en Pinkpop. Velen festivals vinden namelijk plaats op een open terrein midden in de zomer wanneer het warm en droog is. Dit is één van de redenen dat er zoveel bosbranden ontstaan. Het is daarom belangrijk ook op festivals aandacht te besteden aan brandbeveiliging om risico’s te voorkomen.
Door het treffen van de juiste maatregelen, zorgen festivalorganisatoren ervoor dat bezoekers in een veilige omgeving van het festival kunnen genieten. Deze maatregelen, in combinatie met de inzet van hulpdiensten, zorgen ervoor dat brandrisico's tot een minimum worden beperkt en dat er snel en effectief kan worden gereageerd in geval van een noodsituatie.