Voor- en nadelen van publiciteit

28/08/2022
1458

Publiciteit kent veel verschillende waardes. Zo kan men zelf zorgen voor publiciteit, maar kan men ook publiciteit generen via andere manieren.

Wat is publiciteit?

Publiciteit houdt in dat een persoon, bedrijf, product, dienst of thema aandacht krijgt in de massamedia. Zo is publiciteit in feite een publieke zichtbaarheid of bekendheid.

Soorten publiciteit

Er zijn verschillende soorten publiciteit die een persoon, bedrijf, product, dienst of thema kan generen. Zo kan men genieten van free publicity. Dit houdt in dat men aandacht krijgt in de media, zonder dat er een advertentieruimte of zendertijd voor is ingekocht. Dit is te behalen in de krant, radio, televisie en nieuwssites. Men kan publiciteit ontvangen, doordat een journalist een verhaal, standpunt, dienst, product of thema interessant genoeg vindt om er aandacht aan te besteden. De publiciteit kan men generen via de media. Er zijn drie soorten media. De drie vormen van media zijn: earned media, owned media en bought media. Earned media is wat een persoon, bedrijf, product, dienst of thema heeft verdiend. Hierbij te denken aan mond-tot-mond reclame. Owned media is de media die men zelf voert. Hierbij te denken aan de eigen social media kanalen. Bought media is de media die men heeft ingekocht.

Voordelen van publiciteit

Publiciteit kent een aantal voordelen. Zo komt er meer bekendheid door publiciteit. Dit is te meten via allemaal verschillende tools. Zo kan er gelet worden op het aantal publicaties over een persoon, het bedrijf, het product, de dienst of het thema. Daarnaast kunnen boodschappen beter worden gehoord. Dit komt, doordat de boodschap beter onder de aandacht komt. Daarbij is een voordeel dat de reputatie kan worden versterkt door publiciteit. Dit doordat men beter wordt gezien, gehoord en begrepen. Als laatste voordeel zorgt publiciteit ook dat de relaties met stakeholders verstevigd worden. Dit komt, doordat de stakeholders horen, zien of lezen over het bedrijf, waardoor de stakeholders het gevoel krijgen dat zij het bedrijf beter kennen.

Lees ook:  Waarom zijn er zo veel bosbranden?

Nadelen van publiciteit

Publiciteit kent naast de voordelen ook wat nadelen. Zo kan publiciteit bij een crisis negatief uitpakken. Er kan publiciteit komen, waar geen grip op is. Dit nadeel kan wel bestreden worden, door een crisiscommunicatie in te richten. Om een negatieve crisis te tackelen is het belangrijk om een helder stappenplan te hebben. Daarnaast is het ook van belang om snel te kunnen reageren. Ook kan publiciteit slecht uitpakken als men slecht is voorbereid op de aandacht van de media. Zo kan men het risico lopen niet te kunnen reageren op de vragen. Ook is het mogelijk dat men te laat reageert, hierdoor kunnen er dingen gespeculeerd worden of kan er onjuiste informatie naar buiten komen. Daardoor is het van belang dat men snel kan reageren op de aandacht van de media. Daarbij is het ook handig om alvast de negatieve scenario’s te schetsen en hier een reactie op te kunnen bedenken. Een ander nadeel is dat de publiciteit maar voor korte duur is. Zo kan het zijn dat een persoon, bedrijf, product, dienst of thema na een bericht niet meer voorkomt in de massamedia.

Meer blogs lezen? Lees dan Zo belangrijk is spiritualiteit in andere culturen

Lees ook:

Laatste Nieuws

Digitale toegankelijkheid: belangrijker dan ooit

De invloed van visuele content in online reclame

De rol van verpakkingen tegen voedselverspilling

Waarom zakendoen in Suriname lastig is

© Wereld-Nieuws - 2024
Wereld-Nieuws is onderdeel van Nieuwsbeest