De Nederlandse industrie doet het beter dan andere Europese landen

19/08/2022
386
Industrie en machinebouw Nederland

Dat wij als klein landje groot kunnen zijn hebben we deels te danken aan onze industrie. De Nederlandse economie is nog steeds deels afhankelijk van de industriesector. Goed nieuws dat het daar goed mee gaat dus! Uit cijfers van het CBS is op te maken dat de Nederlandse industrie een stijging heeft gezien in de gemiddelde dagproductie van maar liefst 6%. In het begin van het jaar zagen we een veelbelovende stijgende lijn, maar richting het einde van dit jaar begint het percentage wel af te zwakken.

Machinebouw

Een van de dingen waar we in Nederland ontzettend goed in zijn is het bouwen van machines. En laat daar nou net veel vraag naar zijn. De machinebouw van Nederland is dusdanig groot geworden dat het een van de belangrijkste onderdelen is geworden van de industriesector, wat toegevoegde waarde betreft. Waar de andere industriële branches de afgelopen 26 jaar geen verandering hebben laten zien of zelfs afnamen, is de machinebouw uitgegroeid van 6.4% naar 17.2% van de totale industriewaarde. Hiermee is Machine bouw net zo’n belangrijk onderdeel geworden van de Nederlandse industrie als de Chemie. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

We doen het beter dan andere Europese landen

Het gevolg van die gigantische groei in de machine-industrie is dat de Nederlandse industrie sector het béter doet dan de meeste Europese landen. Dat komt onder andere omdat andere bedrijven óók in deze sector investeren. Door de oorlog in Oekraïne zien we wel een schommeling in de productie groei. Die leek eerst een te zakken , maar herpakte zich relatief snel weer.

Lees ook:  Investeren in “vintage tech” wordt steeds populairder

Uitzendbureaus profiteren van de groei

Uitzendbureaus en detacheringsbedrijven die zich bezig houden met de industrie sector profiteren van de groei van machinebouw. Zoals preventief onderhoud. Deze sectoren hadden een productiewaarde van maar liefst 816 miljoen euro in 2020. De managementadviesbranche deed het daarnaast ook niet verkeerd, net als de metaalproductie. Samen vormden ze de belangrijkste toeleveranciers van machine-industrie.

Research en development

Omdat deze industrie zo ontzettend lucratief is, is de machinebouwindustrie de grootste investeerder in innovatie. Van de totale industrie sector gaf de machinebouwindustrie ruim 30% uit aan research en development.

Tekort aan chips

Het schaarste aan chips in de wereld is nog onveranderd. Onder andere ASML is bezig met het produceren van chips, maar de grondstof om moederborden van te maken ontbreekt. Ondanks dat heeft de Nederlandse industriesector het enorm druk!

Conclusie

Dat de Nederlandse industrie het zo ontzettend goed doet, is grotendeels te danken aan de machine-industrie. Dat heeft invloed op alle toeleveranciers, die ook gestaag zijn blijven groeien en een totale productiewaarde van 9.4 miljard vertegenwoordigen. De machine-industrie die zelf 10.4 miljard vertegenwoordigde in 2020, blijft groeien, maar lijd wel een beetje door de onzeker factoren die de oorlog met Oekraïne met zich meebrengen. De automatisering heeft er de afgelopen 26 jaren aan bijgedragen dat de groei in de machinebouw sector zo ontzettend groot was. De stijging van 6% tot 17,2% is echt groot! Al helemaal ten opzichte van de andere industrie sectoren die relatief hetzelfde zijn gebleven of zelfs zijn gezakt.

Lees ook:

Laatste Nieuws

Digitale toegankelijkheid: belangrijker dan ooit

De invloed van visuele content in online reclame

De rol van verpakkingen tegen voedselverspilling

Waarom zakendoen in Suriname lastig is

© Wereld-Nieuws - 2024
Wereld-Nieuws is onderdeel van Nieuwsbeest