Benzineprijzen stijgen naar nieuw record

18/08/2022
370
bezineprijzen

Het stijgen van de benzine prijzen is iets wat ons allemaal niet is ontgaan. 2 euro per liter was ooit een belachelijk dure olieprijs, maar dit is vrijwel voor alle tankstations in Nederland de norm geworden. De benzineprijzen aan de snelweg zijn inmiddels al gestegen naar 2,504. Dit is een record op het gebied van benzineprijzen. Experts verwachten dat de benzineprijs zijn piek helaas nog niet bereikt heeft, maar dat die nog meer zal stijgen.

Olieprijzen stijgen

Experts staan niet te kijken van de stijging van de benzineprijzen. Door de hevige oorlog in Oekraïne worden de olieprijzen ook een stuk duurder. De oorlog is dus ontzettend slecht voor de oliehandel. De macht rondom de olieprijzen neemt natuurlijk toe, omdat landen afhankelijk worden. Onze buurlanden België en Duitsland hanteren beide een beduidend lagere benzineprijs. Mensen die aan de grens wonen zijn dus eerder geneigd om wat extra kilometers te rijden voor een goedkopere benzineprijs, dan dicht bij te tanken voor een hogere prijs. Dit zorgt niet alleen voor problemen rondom drukte en een tekort aan olie in Duitsland en België, maar ook voor minder consumptie bij Nederlandse tankstations.

Accijnsverlaging

De Nederlandse overheid heeft 1 april een accijnsverlaging in laten gaan, om de prijzen van de benzine te verlagen en het volk tegemoet te komen. De overheid streefde destijds voor een verlaging van 0,173 euro. Dit zou betekenen dat een liter benzine dus ongeveer 20 cent per liter goedkoper zou moeten worden. Echter worden de prijzen voor een olievat ook steeds duurder, waardoor de verlaging van de BTW alweer teniet gedaan is. De benzine prijzen zijn dus nog hoger dan voor de verlaging van de accijns.

Lees ook:  De rol van verpakkingen tegen voedselverspilling

Minder consumeren

Door de verhoging van de benzine en de enorme inflatie, zorgt ervoor dat mensen minder ruimte hebben om in grote hoeveelheden te consumeren. Dit komt niet alleen ten nadelen van de consument maar ook voor de producenten. Mensen kopen minder, waardoor bedrijven ook inkomsten mislopen. Voornamelijk secundaire goederen of diensten zullen eerder aan de kant geschoven worden. Mensen zullen minder snel hun bank laten reinigen door een professional, maar er eerder voor kiezen om er meer eten van te kopen.

Bedrijven moeten natuurlijk ook hun prijzen verhogen doordat hun inkoopprijzen ook stijgen. Dit is een economische cirkel. De prijzen gaan omhoog, maar de lonen stijgen niet in dezelfde marges mee. Waardoor prijzen hoger zijn, maar mensen in opzichten van de prijsstijging minder verdienen. Mensen consumeren minder en bedrijven maken minder omzet.

Gelukkig blijft de wereld niet stilstaan en blijven wij onszelf ontwikkelen. Benieuwd naar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van technologie? Je leest het hier!

Lees ook:

Laatste Nieuws

De invloed van visuele content in online reclame

De rol van verpakkingen tegen voedselverspilling

Waarom zakendoen in Suriname lastig is

Dit zijn de meest duurzame bedrijven op dit moment

© Wereld-Nieuws - 2024
Wereld-Nieuws is onderdeel van Nieuwsbeest