Investeren in “vintage tech” wordt steeds populairder

24/08/2022
673
Super nintendo 1980

Nu de meeste video games van de jaren 80 tot 2000 officieel “vintage tech” genoemd mag worden, is het tijd om de stof van je oude Nintendo af te blazen en eens te kijken of het ding niet al behoorlijk in waarde gestegen is. En niet alleen oude gameconsoles en gameboys zijn in trek. Ook oude computers van Windows en Apple zijn soms ongelooflijk waardevol. Wie nog in bezit is van de Apple 2 met de originele doos, kan er makkelijk 2 ton voor krijgen.

De nostalgie maakt vintage tech zo waardevol voor veel verzamelaars. Het geeft een tijdperk aan waaruit steeds weer nieuwe technologie is geëvalueerd. Waar VR brillen in de jaren 80/90 nog écht een Sci-fi idee was, is het vandaag de dag alweer bijna helemaal normaal geworden.

Welke vintage tech wordt meer waard?

Op de populaire veilingsite Catawiki, wordt er veel vintage tech aangeboden en de prijzen stijgen. Mensen die zijn opgegroeid met tech, beginnen nu uit sentiment allemaal vintage tech te verzamelen. Het lijkt erop dat vintage tech het nieuwe “antiek” wordt.

Vooral vroege Apple gadgets doen het momenteel erg goed. Dat heeft vermoedelijk te maken met dat het merk nog steeds erg relevant is en dat de markt voor Apple altijd zo groot is geweest, zeker in de tijd van de Ipod en de Iphone one.

Soms zien we dat oude technologie weer terug in de mode raakt. Zo hebben we dat gezien toen de beats koptelefoon van dr. Dre uitkwamen en ineens iedereen weer koptelefoons droeg, die markt is daarna weer compleet aangewakkerd. Maar ook LP spelers en platen zijn weer een tijdje in de mode nu. Dat leek even voorgoed voorbij met de uitvinding van de Cassette en daarna de cd-rom. Ook de Cd-rom behoort inmiddels in de nostalgiebak omdat Spotify, Apple-music en youtube-music de muziek industrie hebben ontwricht en muziek nu makkelijker en goedkoper toegankelijk is voor consumenten dan ooit tevoren. De CD is nu wél weer in populariteit aan het stijgen!

Lees ook:  Komt er een crisis aan?
Plaat op platenspeler

En zo zie je wel vaker dingen ineens weer terug komen! Na de populariteit en de hype rondom Guardians of the Galaxy, was er ineens weer vraag naar draagbare cassette recorders en walkmans.

Vintage tech - horloges

Vooral Casio uit de jaren 80 is erg in trek. Wederom gaat het om een merkl dat vandaag de dag nog steeds relevant is. In de jaren 80 waren digitale horloges helemaal nieuw. Een échte originele Casio kan waardevol zijn, maar de kans dat deze horloges meer waard worden is groot naarmate ze ouders worden. Het voordeel van Casio horloges is dat ze enorm lang mee gaan. Ze blijven werken na 42 jaar en ze zullen nog jaren functioneel blijven. Ze zijn ook (nog) niet heel duur. Het is dus een leuke hobby investering als je nét begint.

Vintage tech - game consoles

Je super Nintendo kan veel waard zijn afhankelijk van het jaar, de conditie en de editie. Onderschat echter de spelletjes niet. Zeker als de originele verpakking van de spelletjes er nog bij zit en al helemaal als ze nog ingepakt zijn! No gaat de originele Supermario in zijn verpakking voor duizenden euro’s over de toonbank.

Vintage tech - computers

Een paar populaire computers die om voornamelijk sentimentele redenen waardevol zijn, zijn:


De NeXTcube

Deze computer is bekend van zijn geschiedenis en vertelt een dramatisch hoofdstuk van Apple founder, Steve Jobs. Nadat Jobs ontslagen werd door zijn eigen bestuur, ging hij een aantal jaren in zijn eentje door. Hij maakte deze computer o.a. als een grote bluf om opnieuw aangenomen te worden bij Apple.

Lees ook:  Waarom zijn onze boodschappen zo duur?

De Apple III

Deze oude gadget kwam helemaal terug in 1980 uit. Het was een opvolger van Apple's "Apple II" serie, die in 1977 debuteerde en een succesvolle run had. Met de originele doos erbij en als hij nog werkt, is hij een fortuin waard!

De IMSAI 8080

Deze computer is minder bekend tegenwoordig. Deze gaan steeds verder terug in de tijd ! Deze vroege "microcomputer" kwam van IMS Associates, Inc. In 1975 en er werden er zo’n 20 duizend van gemaakt.

De Apple II

Deze iconische parel onder de vintage computers kan waardevol zijn vanwege de geschiedenis die hij heeft. De Apple II werd later afgedankt door Jobs en Steve Wozniak (mede oprichter Apple en Jobs, kregen hier een grote ruzie over). Toch was de lancering van de Apple II een groot succes!

De Apple LISA

Deze Apple desktopcomputer uit 1983 werd genoemd naar de dochter van Steve Jobs (hoewel het bedrijf ook beweerde dat de letters konden staan voor "Locally Integrated Software Architecture"). Beroemd werd hij door zijn "grafische gebruikersinterface" die, voor de eerste keer, gericht was op individuele gebruikers. Helaas had de LISA een paar nadelen: De softwarebibliotheek had niet genoeg capaciteit, de Macintosh kwam slechts een jaar later uit en verkocht hem ruimschoots - en hij had een hoog prijskaartje van bijna tienduizend dollar.

Dit en nog veel meer elektrozubehör kan geld waard worden! Een leuke en lucratieve hobby om mee te beginnen dus!

Lees ook:

Laatste Nieuws

Steeds minder mensen willen huisje, boompje, beestje

Digitale toegankelijkheid: belangrijker dan ooit

De invloed van visuele content in online reclame

De rol van verpakkingen tegen voedselverspilling

© Wereld-Nieuws - 2024
Wereld-Nieuws is onderdeel van Nieuwsbeest