Steeds meer burn-outs: zo voorkom je er zelf een

26/08/2022
369
burn-out

Werknemers krijgen vaker dan voorheen te maken met een burn-out. Vooral onder jongeren is het percentage van burn-outs vrij hoog. Een hoge werkdruk en een druk sociaal leven zijn factoren die op den duur kunnen zorgen voor burn-out klachten. Merk je zelf dat je het uiterste van jezelf vraagt? Begin dan meteen met het nemen van een paar maatregelen.

Stel prioriteiten buiten je werk

Hoe je op je werk presteert, is in grote mate ook afhankelijk van je privéleven. Heb je veel stress van zaken die spelen in je vrije tijd? Dan kan dit ook zorgen voor een gestrest gevoel op je werk. Zodra je merkt dat je prestaties op je werk hierdoor achteruitgaan, is het aan te raden om bepaalde activiteiten af te zeggen. Help je elke dag mee in de kantine van de sportclub? Dan mag je daar best een dagje overslaan om zo naast je werk tot rust te komen.

Doe niet te veel dingen tegelijkertijd

Bijna iedereen is tegenwoordig dol op de term multitasken en het concept wordt steeds vaker van je verwacht. “Kun je dit mailtje even beantwoorden en kun je ook nog snel even hier naar kijken?”, wordt snel gezegd. Focus je daarom altijd op de belangrijkste taak en ga daarna pas door met de volgende klus. Wanneer je bezig bent met één taak en je hebt een goed gevoel over je prestaties, dan zorgt dit ook voor rust in je hoofd.

burn-out

Durf nee te zeggen tegen taken

Ben je toch met te veel taken tegelijkertijd bezig? Dan is het aan te raden om in het vervolg meteen nee te zeggen wanneer je twijfelt over jouw tijdsinvulling. Wees er eerlijk over dat je nog met iets bezig bent en dat het daardoor niet gaat lukken. Vaak wordt eerlijkheid je niet kwalijk genomen en is men begripvol. Zie je op een ander moment een gaatje in jouw agenda? Leg dan uit dat het niet nu kan, maar bijvoorbeeld wel de volgende ochtend. Misschien heeft je baas net geïnvesteerd in nieuw personeel, wat voor jou een geschikt moment kan zijn om wat taken over te dragen.

Lees ook:  Waarom zijn onze boodschappen zo duur?

Plan je taken zorgvuldig

Je hebt het misschien al in de gaten, maar het draait allemaal om een goede planning. Schrijf de taken die je toebedeeld krijgt direct in je zak agenda of maak er een notitie van in je telefoon. Plan voor elke taak voldoende tijd in, zodat je niet in tijdnood komt. Heb je een overzichtelijke planning? Dan zie je snel of je ergens tijd voor hebt of niet.

Neem voldoende rust en pauzes

Pauzes zijn ontzettend belangrijk. In principe ga je de fout in wanneer je geen pauze neemt op je werk. Wellicht denk je dat doorwerken een beter plan is, maar dat is niet zo. Juist dit rustmomentje heb je nodig om er de hele middag weer tegenaan te kunnen.  Ook na je werk mag je best even een momentje voor jezelf nemen. Pak er bijvoorbeeld een boek bij of mediteer een paar minuten met fluetizolam.

Ga lekker sporten

Rust is goed voor je herstel, maar regelmatig sporten heeft ook een positief effect op je mentale gezondheid. Tijdens een stevige work-out kun je even je hoofd leeg maken en alle indrukken van die dag verwerken.

Lees ook:

Laatste Nieuws

Dit zijn de meest duurzame bedrijven op dit moment

Steeds minder pasen gevierd

Web Wings en Creamy Concepts gaan hun krachten bundelen

Zo belangrijk is spiritualiteit in andere culturen

© Wereld-Nieuws - 2024
Wereld-Nieuws is onderdeel van Nieuwsbeest