Werkgevers investeren fors meer in personeel

25/08/2022
398
Inspirerende werkplekinrichting

De arbeidsmarkt is enorm gunstig voor werkzoekende. Werkgevers investeren fors meer in personeel. Het vinden en houden van talentvolle werknemers met ervaring is een lastige uitdaging voor werkgevers. Bedrijven laten zien bereid te zijn om te investeren in hun personeel. Niet alleen een hoger salaris is voor mensen voldoende, mensen zijn voornamelijk op zoek naar een gezonde werk en privébalans, vrijheid en geluk in hun werk blijkt uit een tevredenheidsonderzoek van HR-dienstverlener Raet.

Waar hechten medewerkers waarde aan?

Om medewerkers écht tevreden te houden en het verloop zo laag mogelijk te houden, zijn de juiste omstandigheden cruciaal. In een krappe arbeidsmarkt als deze, waarin er lettelrijk records gebroken worden in het aanbod van werk, (er zijn 93 vacatures per 100 werkloze Nederlanders) moeten werknemers extra veel aandacht besteden aan het behoud van personeel.

Zo investeren werknemers in hun personeel

In de verhouding van mens tot werk zijn er 9 drijvende factoren die ook wel werkwaarden genoemd worden. In deze werkwaarde investeren werkgevers. Hieronder een overzicht van de 9 werkwaarden waar werknemers waarde aan hechten:

  1. Vrijheid
  2. Geld
  3. Mensen
  4. Creativiteit
  5. Inhoud
  6. Maatschappij
  7. Tastbaarheid in het werk
  8. Zekerheid
  9. Macht

Toelichting van de werkwaarden


1. Vrijheid

Een voorbeeld van een platte structuur is dat je werknemers de vrijheid geeft om zelf te bepalen wanneer en hoelang ze werken. Als er maar richtlijnen zijn met wat er af moet of waar aan gewerkt moet worden. Ook het nieuwere fenomeen “remonte werken” is een erg populaire vorm van vrijheid in je werk. Mensen kunnen wonen waar ze maar willen en toch werkzaamheden verrichten.

Lees ook:  Is crypto een hype of is het de toekomst?

2. Geld

De beloning voor je werk. Mensen willen graag welvarend zijn. Dat geeft vrijheid en gemak in het leven. Het opent ook de poorten naar meer mogelijkheden. Een duurdere vakantie, een groter huis of een mooiere auto. Kortom, de kwaliteit van leven gaat erop vooruit!

3. Mensen

De mensen om je heen en een gevoel van samen zijn of bij een groep horen is een niet te onderschatten drijfveer voor veel mensen.

4. Creativiteit

Het willen creëren. In een mooiere creatieve werkplekinrichting met mooie meubels en artistieke elementen worden mensen sneller gestimuleerd om creativiteit te laten zien in hun werk.

Het gaat daarnaast ook om de mogelijkheid om innovatief te denken en met nieuwe ideeën te komen.

5. Inhoud

Hiermee wordt aangeduid dat mensen ergens heel erg in uitblinken of zelfs experts genoemd kunnen worden. Dit creëert het gevoel van eigenaarschap en verantwoordelijkheid. Mensen voelen zich ook meer gewaardeerd als belangrijke processen op hun schouders berusten.

6. Maatschappij

Hiermee wordt bedoeld dat de missie van het bedrijf en de persoonlijke werkzaamheden van de persoon iets dienen bij te dragen aan de samenleving. Mensen voelen zich daardoor waardevol en nuttig. Mensen krijgen het gevoel dat ze deel zijn van iets groters dan zichzelf.

7. Tastbaarheid in werk

Dit is eigenlijk een drijfveer voor de echte doeners. Het kan werknemers enorm stimuleren als ze echt met hun handen iets moeten maken. Tastbaarheid verwijst naar het fysiek maken van dingen.

8. Zekerheid

Mensen willen vastigheid en structuur. Mensen willen graag weten waar ze aan toe zijn. Zekerheid geeft mensen rust en van rust worden de meeste mensen heel erg gelukkig.

Lees ook:  Benzineprijzen stijgen naar nieuw record

9. Macht

Hierbij gaat het om het hebben van invloed op anderen. Macht staat in een directe verbinding met status en het zit in mensen om een hoger aanzien te willen ten op zichtte van anderen. Dat maakt mensen gelukkiger.

Daarmee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Of je nu werknemer of werkgever bent. Dit artikel geeft je een goed overzicht van wat je van een werkgever mag verwachten en wat je als werkgever kan doen om het voor medewerkers aantrekkelijker te maken.

Lees ook:

Laatste Nieuws

Steeds minder mensen willen huisje, boompje, beestje

Digitale toegankelijkheid: belangrijker dan ooit

De invloed van visuele content in online reclame

De rol van verpakkingen tegen voedselverspilling

© Wereld-Nieuws - 2024
Wereld-Nieuws is onderdeel van Nieuwsbeest