De positiviteit over de economie in Nederland begint flink af te nemen. Dit is te merken aan het feit dat de gemiddelde Nederlander steeds minder geld uit gaat geven, omdat het vertrouwen in de economie afneemt. Er zijn steeds meer economen die vrezen voor een recessie. Het verschil met 2021 is ontzettend groot. Vorig jaar groeide de economie in Nederland met zo’n 5 procent, terwijl in dit jaar ook nog coronabeperkingen waren. En in 2020 was er ook nog veel vertrouwen in de economie.
Kantelpunt
De successen van de voorgaande jaren zijn gekeerd door de hoge inflatie, dit heeft het vertrouwen van de consument naar een dieptepunt gedrukt. Daarnaast heerst er veel onzekerheid in het bedrijfsleven door de toename van de prijzen en de oorlog in Oekraïne.
Het vierde kwartaal
De Rabobank verwacht in het vierde kwartaal van dit jaar een recessie. Dit wordt verwacht door de aanhoudende inflatie. Omdat alles zo ontzettend duur wordt, kunnen mensen zich minder permitteren waardoor hun koopkracht afneemt. Daarnaast zorgt de inflatie ook voor minder winst bij bedrijven. Hun producten worden simpelweg minder verkocht. Zelfs de lokale makelaar in Roggel heeft er last van. Dit zou kunnen zorgen voor een donkere tijd voor ons Nederland.
Hand op de knip
Huishoudens lijken de hand wat op de knip te houden. Ook de economen van de ING bank zien dat de uitgaven van de consumenten een beetje teruglopen. De totale uitgaven vanuit IDEAL-betalingen en geldopnames is deze maand lager ten opzichte van de vorige maanden.
Voor de economie wordt dit als een slecht teken gezien. Dit is vrij logisch, want op het moment dat de consument geen geld meer uitgeeft, verdienen de bedrijven ook niks. Als er in een land geen geld wordt verdiend zal de economie krimpen.
Maar heir blijft het niet bij. ING merkt niet alleen de daling van de uitgegeven bedragen op, maar daarnaast zien ze de prijzen ook flink stijgen.
Bekijk het zo: Je hebt minder te besteden, waardoor je al minder kunt besteden. Daarnaast worden de spullen die jij wil kopen ook nog eens duurder waardoor de koopkracht dubbel aangetast wordt.
Stijging van de rente
Het wantrouwen over de economie is niet alleen in Nederland, maar ook binnen de VS en heel Europa. De kans op een recessie neemt hier ook steeds meer toe. De hoge inflatie heeft een belangrijk neveneffect wat niet moet worden vergeten. De Centrale Banken worden verplicht om de rentes flink te laten stijgen. Dit is bij zowel de Europese Centrale Bank als bij de Amerikaanse Centrale Bank begonnen.
Dit betekent dat het lenen van geld ook steeds duurder gaat worden, hierdoor wordt het voor bedrijven lastiger om geld te investeren. Dit tast de economische groei weer aan.
Op het moment dat er ook nog een gascrisis zal ontstaan doordat Rusland de gaskraan dichtdraait, is de recessie binnen Europa pas het begin.
Afwachten
Het is duidelijk dat er een recessie aan gaat komen in de nabije toekomst. Maar zeker weten we dit natuurlijk niet. De werkeloosheid is in ons land nog steeds bijzonder laag. Er is dus nog veel werk in ons land en dit is natuurlijk goed. Daarnaast draait de industrie ook nog eens prima. We weten nog niks zeker, dus we zullen af moeten wachten.
Vond je deze blog nou interessant? Bekijk dan ook zeker onze blog over waar er het meeste gerycled wordt!