Nieuwe babyboom? Door corona hoogste geboortecijfers sinds 2011

18/08/2022
362
Babyboom

Naast alle ellende die de coronatijd voor de meeste van ons betekende, zijn er gelukkig ook nog genoeg hoogtepunten geweest. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Ten opzichte van 2020 werden er in 2021 6% meer baby’s geboren. In 2022 lijkt dit aantal wederom te worden overtroffen!

De niet zo super spontane piek in het aantal nieuwe baby’s is een tikkeltje prematuur gekomen, dat wil zeggen dat we het hadden verwacht, maar niet zo snel. Vermoedelijk is de stijging te danken aan het feit dat ouders met een kinderwens deze periode van thuis zitten, hebben aangegrepen als een kans om hun kinderwens te voltooien. Een officieel onderzoek om dat te bevestigen is echter niet gedaan.

Minder seks, meer kinderen!

Wat wel een tikkeltje verbazingwekkend is, is dat mensen over het algemeen minder tevreden waren over hun seksleven in de tijden van lockdown. De lockdownperiodes troffen vooral de single mannen mentaal. De vrouwen gaven aan minder seks te hebben, maar dat ook niet persé te missen. Wel was er een recordomzet aan seksspeeltjes meldde de marktleider in speelgoed voor volwassenen “Easytoys”. Of die twee dingen met elkaar te maken hebben is niet bekend, dus dat moeten we aan de verbeelding over laten. Wel gaven veel jonge single mannen en vrouwen aan zich vaak eenzaam te voelen en voornamelijk het “samen zijn” gemist te hebben in de coronatijd. Dit jaar geen originele cadeautjes meer voor jezelf, maar originele kraamcadeaus dus!

Van de koppels zou je verwachten dat ze juist meer tijd hebben om met elkaar tussen de lakens door te brengen, maar ook koppels geven aan dat dit reuze mee valt. Hoe het dan toch kan dat er een geboortegolf in gang is gezet in de coronatijd, is een raadsel. Waarschijnlijk heeft het echt te maken met de juiste omstandigheden.

Lees ook:  Welke effecten heeft stoppen met alcohol op je lichaam?

Dalende trend doorbroken

Sinds de eeuwwisseling hebben we te maken gehad met een daling van de geboortecijfers. Die trend is nu toch écht officieel verbroken. In 2021 zijn er rond de 10000 kinderen meer geboren dan het jaarlijks gemiddelde van de afgelopen 2 decennia. Toen lagen de geboortecijfers rond de 170.000, tegenover 180.000 in 2021. Of deze stijgende lijn voortduurt is de vraag. Het is echter onwaarschijnlijk dat nu de coronacrisis zover achter ons lijkt te liggen, er nog sprake zal zijn van een verdere stijging.

Voornamelijk dertigers kregen kinderen

Volgens het CBS zijn de ouders van de meeste kinderen die zijn geboren tussen de 30-35 jaar oud. Per duizend vrouwen tussen de 30-35 werden er in 2020, 127 kinderen geboren. In 2021 lag dit aantal iets hoger. Namelijk 135 kinderen per 1000 vrouwen.

Meeste kinderen geboren in de nazomerse periode

De meeste kinderen worden geboren tussen juli en oktober, blijkt uit cijfers van het CBS. Het is vermoedelijk dat veel ouders zich voornemen om een kindje in de lente of zomer te willen, maar dat het tóch net even wat langer duurt dan de meeste koppels verwachten totdat de vrouw ook daadwerkelijk zwanger wordt na het nemen van anticonceptiemiddelen.

Heb je deze blog gelezen en ben je geïnteresseerd in onze andere blogs? Lees dan eens onze blog over “top 3 ziektes die van dier op mens zijn overgedragen"

Lees ook:

Laatste Nieuws

Steeds minder mensen willen huisje, boompje, beestje

Digitale toegankelijkheid: belangrijker dan ooit

De invloed van visuele content in online reclame

De rol van verpakkingen tegen voedselverspilling

© Wereld-Nieuws - 2024
Wereld-Nieuws is onderdeel van Nieuwsbeest