Impact van social media op schoonheidsidealen

07/11/2023
320
Impact van social media op schoonheidsidealen

De afgelopen jaren is er enorm veel veranderd. Een van deze veranderingen is de opkomst van social media. Social media platforms als Facebook, Instagram en TikTok hebben ons leven enorm beïnvloed.  Een van de opvallend heden is de veranderende perceptie van schoonheidsidealen door social media. In deze blog delen we de impact van social media op schoonheidsidealen en de gevolgen ervan voor onze samenleving.

Schoonheidsidealen op social media

De digitale glossy

Een van de opvallendste kenmerken van social media is dat het een platform is waar alles op geïdealiseerd wordt. Dit geldt vooral voor het uiterlijk van mensen. Zo bewerken mensen op Instagram hun foto's om er perfect uit te zien. Allerlei filters en retoucheertools worden gebruikt om onzuiverheden weg te werken en de huid gladder te maken. Dit creëert een onrealistisch beeld van schoonheid. Ook het steeds gevarieerder aanbod van make up zorgt voor een onrealistisch beeld van schoonheid.

Influencers en beroemdheden

Een ander belangrijk element van social media is de opkomst van influencers die een grote invloed hebben op hun volgers. Deze beroemdheden hebben vaak een geperfectioneerde uitstraling. Vaak promoten ze producten en diensten die beloven dit ideaal te bereiken. Dit kan resulteren tot een cultuur waarin mensen continue streven naar een onhaalbaar schoonheidsideaal.

De psychologische impact van social media op schoonheidsidealen

Negatieve zelfbeeld en zelfvertrouwen

Het voortdurend blootgesteld worden aan onrealistische schoonheidsnormen kan tot negatieve gevolgen leiden. Het kan namelijk leiden tot een lager zelfbeeld en zelfvertrouwen. Mensen vergelijken zichzelf vaak met onmogelijke schoonheidsbeelden die ze online zien. Hierdoor kunnen ze gevoelens van onzekerheid krijgen over hun eigen uiterlijk. Helaas leidt dit vaak tot een neerwaartse spiraal van negatieve gedachten en gevoelens.

Lees ook:  Nieuwe babyboom? Door corona hoogste geboortecijfers sinds 2011

Body shaming en cyberpesten

Helaas vindt er tegenwoordig body shaming en cyberpesten plaats op social media. Mensen maken anoniem negatieve opmerkingen over andermans uiterlijk. Dit kan gauw leiden tot emotionele schade. Dit soort pestgedrag kan iemands gevoel van zelfvertrouwen enorm beschadigen.

De maatschappelijke impact van social media op schoonheidsidealen

Toename van cosmetische ingrepen

Een zorgwekkende trend binnen social media is de toename van cosmetische ingrepen. Mensen streven naar het perfecte schoonheidsbeeld dat ze online zien. Sommigen zijn bereid extreme maatregelen te nemen om dit te bereiken. Dit kan leiden tot onnodige gezondheidsrisico’s en mentale problemen.

 Beïnvloeding van jongeren

Jongeren zijn enorm kwetsbaar voor de impact van social media op schoonheidsidealen. Ze zijn nog in een fase waarin ze hun eigen identiteit en zelfbeeld ontwikkelen. Ze worden tegenwoordig continu blootgesteld aan de beelden van perfectie die op sociale media worden gepromoot. Dit kan leiden tot een grotere druk om te voldoen aan de normen van tegenwoordig. Ook dit kan schadelijke gevolgen hebben voor hun psychische gezondheid.

Wat kunnen we doen?

Bewustwording en educatie

Een ander belangrijk element in het omgaan met de impact van sociale media op schoonheidsidealen is bewustwording en educatie.  Mensen moeten zich bewust worden van de onrealistische beelden die worden gepromoot op social media. Ook moet men leren hoe ze deze beelden kritisch kunnen benaderen.  Scholen en ouders kunnen hierin een rol spelen middels het onderwijzen van jongeren over mediawijsheid en zelfbeeld.

Positieve rolmodellen

Tevens is het belangrijk positieve rolmodellen te promoten die een werkelijker beeld van schoonheid tonen. Dit kunnen mensen zijn die zichzelf tonen op social media zonder filters. Het is van belang om te laten zijn dat échte schoonheid in alle vormen en maten komt.

Lees ook:  Kunnen muizen in je bed komen?

Social media heeft ongetwijfeld een enorme impact op onze opvattingen over schoonheidsidealen. Het is belangrijk dat we allemaal bewust worden van deze impact en stappen nemen om een realistischer beeld van schoonheid te creëren.

Wat leuk dat je onze blog hebt gelezen! Een andere trend in de maatschappij is de babyboom, lees in onze andere blog hier meer over.

Lees ook:

Laatste Nieuws

De invloed van visuele content in online reclame

De rol van verpakkingen tegen voedselverspilling

Waarom zakendoen in Suriname lastig is

Dit zijn de meest duurzame bedrijven op dit moment

© Wereld-Nieuws - 2024
Wereld-Nieuws is onderdeel van Nieuwsbeest