Is crypto een hype of is het de toekomst?

08/10/2022
763
ripple koers

Als je deze vraag in 2020 stelde, zou iedereen zeggen dat het de toekomst was. In 2021 zou je soortgelijke antwoorden krijgen en zou iedereen nog enorm positief zijn. Vraag je dit in 2022? Dan krijg je veel negatieve reacties erop en zullen woorden als "scam" , "pyramide schema" en "oplichting", vaker naar voren komen. Hoe kan dit eigenlijk en waardoor komen deze wisselende reacties? Is crypto dan toch een hype of is het echt de toekomst? Dat lees je in dit artikel

Het crypto spel is al jaren bezig

Dit is niet de eerste keer dat er ophef over crypto bestaat. Sterker nog, in 2013 en 2018 was dit ook aan de hand. Waarschijnlijk gaat het nog een aantal keren gebeuren, maar dat kun je nu nog niet zeggen. Crypto is namelijk net als aandelen zeer beïnvloedbaar. Als iedereen er positief over is zal je zien dat mensen massaal kopen, terwijl als het andersom is er paniek ontstaat en mensen massaal verkopen. Waarom doen mensen dit? Om hun geld te beschermen en zo de risico's voor zichzelf te beperken. Helaas, zijn de meeste mensen hier zeer gevoelig voor en daardoor verliezen zij niet alleen geld, maar heeft dit ook effect op de gehele markt. Het gevolg hiervan is sterk wisselende koersen die snel 360 graden kunnen draaien.

De impact van corona op olie

Voordat we meer gaan vertellen over crypto, moeten we even terugkijken naar de corona epidemie in 2020 .Je merkte dat vlak nadat de corona epidemie was begonnen er meerdere dingen in de financiële wereld gebeurde. Het beste voorbeeld hiervan is olie. Begin 2020 was olie niks meer waard en verkocht iedereen massaal zijn/haar aandelen. Tegenwoordig ligt dat wel anders. Het hoogte punt is gelukkig geweest, maar we betalen nog steeds meer dan voorheen aan de benzinepomp. Ook dit heeft gedeeltelijk te maken met hype. Op dat moment wou namelijk niemand aandelen in olie hebben, terwijl een aantal hier juist een kans in zagen.

Lees ook:  Belasting in Nederland

Hype op goederen

Een andere ontwikkeling die zich snel verspreidde tijdens corona, is de toename van waarde in bepaalde goederen en de ontwikkeling hiervan. Verschillende auto's zoals Porsche's , namen razendsnel in waarde toe in het midden van de crisis. Dit kwam doordat mensen weinig geld konden uitgeven wegens de pandemie. Mensen konden niet meer gaan uiteten, uitgaan of zelfs hun favoriete band bezoeken. Doordat iedereen hier last van had, inclusief de rijken, gingen steeds meer mensen hun geld spenderen door te investeren in goederen. Als eerste namen de prijzen van verschillende Porsche's flink toe, maar later waren ook Pokemon kaarten, vintage technologie en crypto aan de beurt.

De overeenkomst tussen crypto en fysieke goederen

Misschien denk je nu: "Wat hebben olie, fysieke goederen en crypto met elkaar te maken? dat zijn toch drie heel verschillende dingen?". Ja, dat klopt het zijn inderdaad heel verschillende dingen. Toch hebben ze een overeenkomst en dat is hype. Deze term uit de hiphop / streetwear cultuur, is sinds een aantal jaar ook belangrijk geworden binnen de financiële markten. Tijdens corona ontstond er namelijk een ware hype op aandelen zoals Tesla, maar ook op crypto zoals Bitcoin, Ripple en Ethereum. De oorzaak van deze hype was de vele media aandacht die het kreeg door verschillende influencers.

De invloed van influencers op crypto

Alle contentkanalen hebben enorm geprofiteerd van corona. Doordat mensen de hele dag niks te doen hadden of langdurig thuis zaten, waren zij zeer actief op deze platformen. Content creators pakte hier hun voordeel uit en begonnen massaal met het creëren van content zodat mensen zich niet gingen vervelen. Omdat mensen ook in financiële problemen kwamen door corona, besloten steeds meer content creators video's te maken over geld verdienen. Vrijwel het populairste hierin was crypto en dat zorgde al snel voor snelle stijgingen en waarde toenames binnen deze markt.

Lees ook:  Waarom zakendoen in Suriname lastig is

Massaal promoten van crypto

Nu de eerste video's over crypto de lucht in kwamen, begonnen mensen weer optimistisch te worden over crypto. Op platformen als instagram en Youtube werd al veel gepromoot, maar er was een platform wat hier flink bovenuit stak: TikTok. TikTok was voor corona helemaal niet populair, sterker nog vrijwel niemand kende het. Nu is dat natuurlijk anders en wordt er massaal gepromoot en content gedeeld op TikTok. In 2020/2021 was dit hét platform voor het promoten van video's over crypto. Dat werd dan ook uitgebreid gedaan.

De bullrun in crypto gaat van start

Al deze ontwikkelingen in de wereld van crypto zorgde ervoor dat er een nieuwe bullrun begon. Het verschil met de vorige bullrun was, dat er nu ook focus lag op shitcoins. Deze coins werden gezien als een manier om snel rijk te worden. Ze werden massaal gepromoot op social media en mensen gingen het massaal kopen. Uiteindelijk bleek dat veel van deze coins scam waren en deze ontdekking was het begin van het einde van de crypto hype.

Het einde van de crypto hype

Vorig jaar zomer stond bitcoin nog op bijna 70000 euro. Een nieuw record en wel meer dan 3.5x de waarde van het vorige record. Tegenwoordig staat Bitcoin (nog) op 20000 euro. Deze vermindering in waarde komt vooral doordat vroege investeerders massaal gingen verkopen en daardoor kan de waarde snel dalen. Niet alleen de Bitcoin koers werd hierdoor lager. Ook de ripple koers, ethereum koers en cardano koers ging hierdoor snel omlaag. Vervolgens kwam de negatieve media aandacht en werd er massaal geschreven dat crypto een scam is en geen toekomst heeft.

Lees ook:  Waarom zijn onze boodschappen zo duur?

Toename van de ripple koers zorgt voor opleving

Het is lange tijd erg stil geweest in de wereld van crypto, maar sinds de recente toename van de ripple koers is er weer meer aandacht voor crypto ontstaan. Afgelopen maanden is de koers van ripple flink in waarde toegenomen. Hierover zijn verschillende artikelen geschreven en dit heeft gedeeltelijk gezorgd voor meer aandacht in de crypto wereld. Deze opleving is nog lang niet op het niveau als voor de crash, maar het is wel een goed teken.

Crypto is de toekomst en geen hype

Al met al kunnen we concluderen dat crypto wel degelijk een toekomst heeft. Hoewel de wereld van crypto sterk in waarde is afgenomen, bestaat het grootste gedeelte wel nog. Bovendien hebben veel crypto munten nog steeds een hogere koers dan voor de bullrun. Bij een hype zou dit niet het geval zijn en zou nu crypto helemaal weg zijn. We kunnen hier dus uit bevestigen dat crypto geen hype is, maar gewoon de toekomst is. Toch zullen er altijd sceptici blijven en zeggen dat het een bubbel is zoals de tulpenmanie. Ook dit is hoogst onwaarschijnlijk, omdat crypto al meerdere keren "gecrashed is" & al sinds 2010 bezig is. De tulpenmanie daarentegen, heeft maar drie jaar geduurd en een crash betekende meteen het einde. Wat de toekomst ons gaat brengen is nog niet zeker, maar we kunnen er wel vanuit gaan dat crypto hierin een rol zal blijven spelen!

Lees ook: tech trends die bedrijven in de gaten moeten houden

Lees ook:

Laatste Nieuws

De invloed van visuele content in online reclame

De rol van verpakkingen tegen voedselverspilling

Waarom zakendoen in Suriname lastig is

Dit zijn de meest duurzame bedrijven op dit moment

© Wereld-Nieuws - 2024
Wereld-Nieuws is onderdeel van Nieuwsbeest