Zijn we af van het coronavirus?

26/08/2022
980
Coronavirus

Toen we aan het begin van 2022 uit de lockdown zijn gekomen, waren we over het algemeen optimistisch over het coronavirus. De meeste mensen in Nederland waren inmiddels twee, drie of in sommige gevallen zelfs al vier keer gevaccineerd tegen het virus. De horeca ging weer open, kinderen mochten weer naar school en we zagen dat de rest van de wereld ook weer op gang kwam. Tijdens het schrijven van deze blog zijn we ruim een half jaar verder. Nu is natuurlijk de grote vraag: Zijn we af van het coronavirus? Of moeten we ons, met het oog op het aankomende najaar, weer zorgen gaan maken voor nieuwe varianten, persconferenties of misschien zelfs weer lockdowns? In deze blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus!

Coronavirus en het najaar

Na ruim twee jaar met het virus te hebben geleefd, weten we inmiddels wel dat in het najaar de coronacijfers weer gaan stijgen. Zodra het warmer wordt, bevinden we ons meer in de frisse lucht en zijn de temperaturen aangenamer. Hierdoor worden we minder snel ziek. Zodra de bladeren weer van de bomen beginnen te vallen en de temperatuur weer begint te dalen, is de kans dat je iets op loopt weer groter. Dat is ook voor het coronavirus het geval. We hebben de afgelopen jaren immers geleerd dat het virus er nou eenmaal is, we zullen ermee moeten leren leven.

Nieuwe lockdown?

De grote vraag is nu natuurlijk: wat gaat er gebeuren zodra er weer een nieuwe coronagolf of coronavariant om de hoek komt kijken? Moet de horeca weer sluiten? Gaan de scholen weer dicht? Als het aan het kabinet ligt, willen zij dat scenario ‘te allen tijde voorkomen’. De gevolgen van het sluiten van deze instanties zijn immers enorm, dat hebben we de afgelopen jaren gemerkt. De scholieren lopen een enorme achterstand op en de economie krijgt flinke klappen te verwerken. Pas wanneer Nederland te maken krijgt met een variant die een directe bedreiging vormen voor scholieren en studenten, komt deze maatregelen mogelijk pas aan de orde.
De sluiting van horeca, winkels en cultuurgebouwen is in een enkel scenario meer in te denken volgens het kabinet. Een harde lockdown lijkt daarmee verleden tijd. Echter kunnen zij wel weer de 1,5m maatregel terugbrengen. Daarbij kunnen ook maatregelen horen als looproutes, spatschermen, desinfectiemiddel gebruiken enzovoort.

Lees ook:  De stijging van het aantal verkeersongelukken de afgelopen jaren

Wat kunnen we doen tegen het coronavirus?

Dat het aantal besmettingen weer gaat toenemen, is te verwachten. Inmiddels weet bijna iedereen in Nederland wel hoe het is om besmet te zijn met het virus. Hoe kunnen we besmetting voorkomen dit najaar? Het kabinet denkt mogelijk aan een nieuwe vaccinatieronde, er zijn genoeg vaccinaties beschikbaar. Het sluiten van winkels en evenementen kan averechts werken: mensen gaan op bezoek bij thuiskappers, jongeren gaan naar illegale feesten. Ook het inkorten van openingstijden zal niet helpen, ruime openingstijden zijn er juist om de drukte te verspreiden. We hebben inmiddels leren leven met het coronavirus. Het kabinet heeft uitgesproken dat een ‘zwart scenario’ bijna geen mogelijkheid gaat zijn. Ze willen er alles aan doen om de wereld en de economie gewoon draaiende te kunnen houden. We zijn dus echter nog niet af van het coronavirus.

Lees ook:

Laatste Nieuws

Dit zijn de meest duurzame bedrijven op dit moment

Steeds minder pasen gevierd

Web Wings en Creamy Concepts gaan hun krachten bundelen

Zo belangrijk is spiritualiteit in andere culturen

© Wereld-Nieuws - 2024
Wereld-Nieuws is onderdeel van Nieuwsbeest