De rol van verpakkingen tegen voedselverspilling

07/03/2024
159
Voedselverspilling

Voedselverspilling is een groot probleem in onze huidig samenleving. Innovatieve verpakkingskeuzes zijn al een grote oplossing voor dit probleem, maar helaas is er nog te weinig resultaat en blijft de voedselverspilling alleen maar toenemen. In deze blog leggen we uit hoe verpakkingskeuzes bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling.

Bescherming

Een belangrijke taak van verpakkingen is het beschermen van het product. Ook zorgt het ervoor dat het product langer houdbaar blijft. Tegenwoordig wordt hier vooral plastic voor gebruikt. Een duurzaam alternatief voor deze plastic bescherming zouden bijvoorbeeld transparante PET bakjes kunnen zijn. Het voordeel hiervan is dat je de staat van de groente of fruit door de verpakking heen kunt zien. Ze houden de producten langer vers en zijn ook nog eens beter voor het milieu dan de plastic verpakkingen.

Het is belangrijk dat een product een bescherming heeft, anders zou deze tijdens het transport beschadigd kunnen raken of sneller beschimmeld. Dit zorgt namelijk juist voor meer voedselverspilling. Door dus te kiezen voor de juiste verpakkingsmethoden kunnen producenten de houdbaarheid van hun producten verlengen. Op deze manier wordt de voedselverspilling beperkt.

Verlengde houdbaarheid

Bepaalde verpakkingsmethoden kunnen ervoor zorgen dat een product extra lang meegaat. Door een product bijvoorbeeld vacuüm te verpakken, komt er geen lucht bij het versproduct, waardoor deze langer meegaat en bewaard kan blijven.

Er wordt veel geëxperimenteerd met de juiste, duurzame verpakkingsmethode voor deze vacuümverpakking. Hiervoor wordt karton of papier gebruikt. Dit vertraagt het bederfproces van het product én zorgt voor een beter milieu.

Benieuwd naar meer tips voor het verlengen van producthoudbaarheid? Lees het hier!

Lees ook:  De Nederlandse industrie doet het beter dan andere Europese landen

Langer transport en overproductie

Een langdurig transportproces of overproductie zijn beide grote oorzaken voor voedselverspilling. Op sommige producten zit bijvoorbeeld een strenge kwaliteitscontrole. Hierdoor duurt het langer voordat de verse producten aankomen op hun eindbestemming en kunnen worden doorverkocht. Als de producent heeft gekozen voor een slimme en efficiënte verpakkingsmethode, zal de voedselverspilling die deze vertragingen met zich meebrengen, worden geminimaliseerd.

Herbestemming

Mits de producten nog houdbaar zijn, kunnen supermarktketens of restaurants de overgebleven producten doneren aan een voedselbank of mensen die het nodig hebben. Op deze manier kunnen ze een steentje bijdragen aan het goede doel en zal de voedselverspilling afnemen. Het is hierbij wel van belang dat de producten goed zijn verpakt en nog langere tijd gebruikt kunnen worden. De producent dient hierbij dus de juiste verpakkingskeuze te maken, om zo het voedselprobleem te kunnen oplossen.

Helaas hebben we het voedselprobleem nog niet helemaal kunnen oplossen. Toch zijn we al goed op weg en zijn er al verschillende innovatieve en duurzame oplossingen bedacht. Door thuis ook een beetje op de voedselverspilling te letten, draagt iedereen een steentje bij en gaan we voor een wereld met minder verspillingen en afval!

Lees ook:

Laatste Nieuws

De invloed van visuele content in online reclame

Waarom zakendoen in Suriname lastig is

Dit zijn de meest duurzame bedrijven op dit moment

Steeds minder pasen gevierd

© Wereld-Nieuws - 2024
Wereld-Nieuws is onderdeel van Nieuwsbeest