Waarom zijn onze boodschappen zo duur?

07/04/2023
488
boodschappen mandje met producten

Elke week wordt er in elk gezin boodschappen gedaan, want we moeten toch eten. Voorheen waren boodschappen leuk om te doen en kon er nog eens spontaan iets anders in de kar worden gegooid zonder naar de prijs te moeten kijken. Of dat je aan het hardlopen was en opeens last kreeg van het schuren van je benen. Dan kocht je anti schuur creme en was het probleem opgelost. Dat kan in 2023 helaas niet meer. Velen gaan met een boodschappenlijstje naar de winkel en wat er niet opstaat, wordt er ook niet gekocht. Vooral als er spontaan iets tussendoor komt (zoals tandartsrekeningen of persoonlijke cosmetica) kan het niet worden betaald. Maar hoe kan het dat onze boodschappen zo in prijs zijn gestegen?

Oorzaken van de prijsstijging

We beschrijven drie oorzaken die hebben bijgedragen aan de prijsstijgingen in onder andere de supermarkten.

Oekraïne

Een van de oorzaken dat op sommige producten een enorme prijsstijging is komt mede door de oorlog die gaande is in Oekraïne. Zij exporteren normaal gesproken agrarische grondstoffen zoals graan en zonnebloemolie. In 2022 is de prijs van zonnebloemolie 50% gestegen. Ook zaten de winkels toen zonder voorraad, omdat het product niet geleverd kon worden.

Energiecrisis

De energiecrisis van het jaar 2022 heeft er ook voor gezorgd dat er vaak gekozen moest worden tussen energierekeningen betalen of zorgen dat er eten op tafel staat. De energierekeningen zijn zo gestegen omdat de energiebehoefte is gestegen, maar er niet zoveel energie te bieden is. Ook dit komt mede door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

Lees ook:  Benzineprijzen stijgen naar nieuw record
Lampen en blauwe lucht

Vogelgriep

Door de vogelgriep worden de eieren steeds schaarser en stijgt hiermee ook de prijs voor eieren. Bij een vogelgriep gaan vaak de alle kippen dood omdat het zo besmettelijk is. Hierdoor heeft een kippenboer geen inkomsten meer en worden de eieren schaars. Een schaars product in de markt wordt duurder, omdat er weinig van te leveren is.

Wat kun je doen tegen de prijsstijging?

Voordat je boodschappen gaat doen kun je het beste van tevoren de folders bekijken van de winkel waar je boodschappen gaat doen. Kijk wat er in de aanbieding is en pas je boodschappen hier op aan. Dit scheelt veel in prijs! Als je de aanbiedingen hebt gekeken is het verstandig om een boodschappenlijstje te maken, zo zie je in 1 oog opslag wat je nodig hebt. Daarnaast koop echt de producten die je nodig hebt en die op je lijstje staan. Koop geen producten omdat ze bijvoorbeeld nieuw zijn of omdat ze ‘afgeprijsd’ zijn. Zo maak je geen onnodige kosten.

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook Wat betekent het prijsplafond voor jou? of lees De voordelen van orgaanvlees eten.

Lees ook:

Laatste Nieuws

De invloed van visuele content in online reclame

De rol van verpakkingen tegen voedselverspilling

Waarom zakendoen in Suriname lastig is

Dit zijn de meest duurzame bedrijven op dit moment

© Wereld-Nieuws - 2024
Wereld-Nieuws is onderdeel van Nieuwsbeest