Al jarenlang zijn we bezig met het vervuilen van ons milieu, maar tegenwoordig is het grootste gedeelte van onze wereld zich daar bewust van. Iedere dag is er wel een item op het nieuws over de energie die we verbruiken of de hoeveelheid afval die we dumpen. We zijn nu echter al een lange tijd goed op weg dankzij de nieuwe vormen van energie waar we gebruik van maken, meer recyclen en industrieel reinigen. Zo staan er tegenwoordig een groot aantal windturbines in ons land en de omgeving, heeft een groot deel van de huizen zonnepanelen op het dak liggen en wekken we zelfs energie op door middel van waterkracht. Dit alles zorgt ervoor dat we een stuk minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en dat is uiteraard erg goed voor ons milieu. Om ons milieu echter nog beter te onderhouden, moeten we vooral ook zorgen voor veel recycling. Recycling en statiegeld maakt onze boodschappen misschien wel iets duurder, maar dit geld verdienen we terug en de wereld heeft het hard nodig! In dit artikel lees je daarom meer over recycling en waar recycling het meeste gebeurt!
Nederland
Binnen Europa is Nederland een van de landen die het beste presteert op het gebied van recycling. In ons kikkerlandje gaan we relatief gezien erg zuinig om met onze grondstoffen en daardoor is onze grondstofafdruk per persoon kleiner dan in veel andere landen.
Als je het sloopafval niet meetelt, is de Nederlandse afvalproductie per inwoner gedaald. Als je het echter vergelijkt met andere landen, liggen we nog steeds hoog. In Nederland werd er een aantal jaar geleden namelijk 2.500 kilo per inwoner, waar andere landen eerder rond de 1.800 kilo per inwoner zaten. Dit is toch een flink verschil en hier moet Nederland zichzelf dan ook echt nog op verbeteren. De enige landen in Europa die op dat moment meer afval per inwoner produceerde en dus meer aan ontspullen doen, waren Finland, Luxemburg, België en Estland.
Dit is echter wel te verklaren. Omdat Nederland een groot aandeel heeft in de internationale export dankzij de haven in Rotterdam, komt er extra veel afval vrij. Al deze afval die vrijkomt bij de export activiteiten en het onderhouden van de haven dragen flink bij aan ons afvaltotaal. Binnen ons land moet er nou eenmaal meer tijd besteed worden aan industrieel reinigen en recycling dankzij deze haven.
Luxemburg
Het land waar we met zijn allen van kunnen leren, is Luxemburg. Zij staan namelijk bovenaan de lijst met landen die per inwoner het meeste recyclen. Per inwoner recyclen zij namelijk ongeveer 4.700 kilo. Ter vergelijking, Nederland stond in deze lijst op de derde plaats met ongeveer 1.700 kilo per persoon.
Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook dit artikel over de voordelen van het eten van vlees van organen.