Een avontuur in de Ardennen of gewoon een jaar geen school en een tussenjaar nemen. Je hoort vaak van mensen die een tussenjaar hebben gehad dat dit ontzettend nuttig was. Zelf heb ik in mijn examenjaar nagedacht over het nemen van een tussenjaar, omdat ik niet wist, was ik wilde. Dit heb ik uiteindelijk niet gedaan en vervolgens heb ik een jaar weggegooid. Maar wat zegt de wetenschap over het nemen van een tussenjaar.
Het nemen van een tussenjaar
Het is tegenwoordig steeds normaler geworden om een tussenjaar te nemen. Procentueel zien we in ons land ook een stijging van de jongeren die een tussenjaar kiezen. Nu het leenstelsel is ingevoerd, zijn er verwachtingen dat dit percentage in de komende jaren alleen maar meer toe zal nemen. Toch vragen veel jongeren, waaronder ikzelf, zich af wat een tussenjaar oplevert.
Studieresultaten verbeteren
Als je een tussenjaar hebt, heb je meer tijd om een bewuste keuze te maken over de opleiding die je wilt gaan doen. Je gaat dus iets doen wat jij ook echt leuk vindt waardoor je intrinsiek gemotiveerd bent. Dit zal ervoor zorgen dat je meer je best gaat doen en vervolgens ook betere studieresultaten zult hebben.
Persoonlijke ontwikkeling
Uit onderzoek is gebleken dat een tussenjaar een positieve invloed heeft op de persoonlijke ontwikkeling. Uit ditzelfde onderzoek is gebleken dat de jongeren na het tussenjaar het gevoel hadden dat zij de controle hadden over hun leven. Dit noemen ze ook wel een ‘control of interne focus’. Tijdens een tussenjaar ervaren veel mensen dat ze zelf de behoefte krijgen om te ontdekken wat ze belangrijk vinden, waar ze voor staan en wat ze zelf zouden willen in hun leven. Je moet eerst erachter komen wie je bent voordat je kunt weten wat je nu echt wilt. Een tussenjaar geeft je de tijd en ruimte om deze zoektocht naar jezelf te maken. Vanuit daar kun je keuzes beginnen te maken waar jij volledig achter staat.
Minder studievertraging
Uit onderzoek blijkt dat de studie-uitval lager ligt bij studenten die eerst een studiejaar hebben gehad, omdat de studenten zo een bewustere studiekeuze kunnen maken. Je kiest door het studiejaar bewuster voor een studie, je weet dus precies waarom je deze studie gekozen hebt. Je wordt enthousiaster van de lesstof en wilt je studiepunten dan ook echt halen. Als je iets doet wat je niet echt leuk vindt, kun je in een studie-dip raken. Je kunt je dan niet meer motiveren en je hebt geen concentratie. Maar als jij echt weet wat je wil en weet wat het je op gaat leveren zul je uit je dip komen. Je zult zien dat het niet aan de opleiding lag, maar aan jezelf!
Vond je dit artikel nu echt leuk? Lees dan het artikel over publiciteit.
Vond je dit artikel nou interessant? Bekijk dan ook zeker ons artikel over waar op de wereld er het meest gerecycled wordt!